Uvećanje grudi (Augmentacija dojki)

Na ovu operaciju, koja je najčešća operacija u estetskoj hirurgiji, žene se odlučuju iz različitih razloga, bilo samo radi povećanja samopouzdanja , ili pak korekcije asimetrije nastale kao posledice urođene anomalije ili posledice dojenja i drugih uzroka. Оperacija podrazumeva plasiranje silikonskih proteza ispod tkiva dojke ili velikog grudnog mišića, sa ciljem uvećanja dojki.

U preoperativnoj pripremi neophodan je pregled hirurga, onkologa, UZ ili mamografski pregled. Pregled interniste i laboratorijske analize .Hirurgu je neophodno da predočite vaš razlog ove operacije i sa njim dogovoriti realna očekivanja. U dogovoru sa hirurgom odabraćete odgovarajući implant.

Tok operacije: operacija se izvodi u opštoj anesteziji, traje 2- 3 sata. Rez za plasiranje implanata se pravi u brazdi ispod dojki (inframamarno), ili oko bradavice (periareolarno) ili u pazušnoj jami (aksilarno). Pozicija implanata može biti ispod tkiva dojke (subglandularna), ispod grudnog mišića (submuskularna) ili delom ispod mišića a delom ispod tkiva dojke (dual plane).
Postoperativni tok: nošenje specijalnog grudnjaka do mesec dana, drenovi ukoliko su plasirani uklanjaju se u prvim danima nakon operacije, konci se ukalnjaju najčešće oko 10 dana. Izbegavati fizičku aktivnost posebno korišćenje ruku u toku iste, u periodu od mesec dana.

Može se javiti prolazna neosetljivost u predelu bradavice. U kasnijem periodu mogu se javiti nabori na dojci praćeni ponekad bolom i otvrdnućem (kapsularna kontraktura) , kada je potrebno uraditi dodatnu operaciju radi korekcije ovog stanja.

Smanjivanje i podizanje grudi (Redukcija i mastopeksija)

Voluminozne dojke, nisu samo estetski već funkcionalni problem. Žene sa velikim dojkama pate od bolova u vratu i leđima , iritacije kože ispod dojki, bola u samim dojkama, neadekvatno svakodnevno funkcionisanje (fizička aktivnost i oblačenje).

Ove operacije podrazumevaju uklanjanje viška žlezdanog tkiva, masti i kože dojke, sa ciljem remodelacije i repozicioniranjem dojke I njenih anatomsih parametara (bradavica i areola) u željenu i estetski prihvatljivu poziciju.

Kod podizanja dojki, redukuje se samo koža i menja pozicija bradavice, dok se žlezdano tkivo samo remodelira, bez uklanjanja, kako bi se postigao adekvatan rezultat u smislu pozicije i oblika dojki.
Preoprativni pregled, podrazumeva inicijalni pregled onkologa, UZ i mamografski pregled, pregled interniste, laboratorijske analize. Plastični hirurg će vam nakon iznošenja vaših želja predočiti i realne mogućnosti, preoperativno fotografisati i napraviti plan operacije.

Operativni tok: Operacija se obavlja u opštoj anesteziji, i traje oko 4 sata. Operativni rez na koži a samim tim i postoperativni ožiljci , mogu biti pozicionirani oko bradavice samo, oko bradavice i duž donjeg pola dojke (oblik lizalice , lollipop), ili na prethodni imati i produžetak u brazdi ispod dojki (oblik obrnutog T, ili sidra). Intraoperativno se plasiraju drenovi koji se uklanjaju u prvim danima nakon operacije.

Postoperativni tok: Nošenje specijalnog grudnjaka je obavezno, dojke mogu biti bolne i otečene, sa podlivima i prolaznim smetnjama u osetljivosti dojki i bradavica. Konci se uklanjaju 10-15 postoperativnog dana.

Rekonstrukcija dojki

Ova operacija podrazumeva nadoknadu tkiva dojke, usled nedostatka dojke nastalog kao urođenog ili usled uklanjanja dojke zbog tumora . Novu dojku je moguće rekonstruisati spostvenim tkivom (mast, deo tkiva prebačen sa druge regije) ili silikonskim implantima.

Rekonstrukciju dojke kod karcinoma dojke moguće je uraditi u istom operativnom aktu (primarna rekonstrukcija) ili nakon vremena neophodnog za dalji onkološki tretman (sekundarna, odložena rekonstrukcija).

Preoperativna priprema podrazumeva timski pregled onkološkog hirurga, onkologa i plastičnog hirurga. Zavisno od parametara osnovne bolesti biće napravljen plan rekonstruktivne operacije.

Operativni i postoperativni tok zavise od najpogodnijeg tretmana za svakog pojedinačnog pacijenta.

Ginekomastija (uvećane muške dojke)

Ovo je stanje koje se karakteriše uvećanjem muških dojki, najčešće zbog neadekvatnog hormonskog odnosa estrogen/testosterone. Može se javiti u svim starosnim dobima 1) period odojčeta 2) pubertet 3 ) kod odraslih nakon 50 godine, u osnovi svih je hormonski disbalans.

Ukoliko ovo stanje perzistira nakon svih nehirurških terapija, i isključenja drugih organskih uzroka , predstavlja psihološko opterećenje za pacijente moguće je uraditi hirurški tretman.
Preoperativni tretman: pregled endokrinologa, urologa i laboratorijski testovi. Inicijalni UZ pregled ili mamografija.

Operativni tretman, zavisi od toga da li su dojke uvećane zbog dominantno masnog ili žlezdanog tkiva. Ukoliko je masno tkivo dominantno ovaj problem možemo rešiti liposukcijom, a ponekad je neohodan tretman uklanjanja žlezde i viška kože. Savremena laserska liposukcija u većini slučajeva može biti rešenje za oba tipa uvećanja. Operacija se radi u lokalnoj anesteziji i/ili u kombinaciji sa intravenskom analgosedacijom. Traje 1-2 h.

Postoperativno mogu se javiti bol, otok, prolazna neosteljivost u tretiranoj regiji. Nošenje steznika u postoperativnom toku je obavezno. Konci, ukoliko ih ima, se uklanjaju oko 10. dana.