Fileri

Fileri su implantaciona medicinska sredstva i kao takva moraju biti registrovana, na tržištu. Oni se mogu podeliti na osnovu porekla na filere biološkog porekla i sintetske filere, po osnovu dužine trajanja, odnosno zadržavanja na mestu primene na privremene i trajne. Svi dermalni fileri imaju isti zadatak, a koliko će uspešno, dugotrajno i na koji način ovo učiniti zavisi od prirode samog filera.

U filere biološkog porekla spadaju fileri hijaluronske kiseline,u današnje vreme i najviše primenjivani (Restylane, Juvederm, Teoxane, Perfecta…) koji su biokompatibilni fileri, bezbedni, a rezultat im je vrlo predvidiv ukoliko su u rukama iskusnog praktičara. Oni popunjavaju bore i druge neravnine na licu delujući kao sunđer koji upija vodu.
Oni su biorazgradivi, razlažu ih enzimi kojih noramalno ima u našem organizmu, pa im je i dužina trajanja ograničena. Trajanje ovih filera je različito od 6-12 meseci, po preporukama proizvođača, ali je i njihovo trajanje individualna stvar i razlikuje se od osobe do osobe. Ono što je bitno jest da ovi fileri imaju antidot -protivlek u slučaju neželjenog efekta, a to je hijaluronidaza.

Jedini prirodni, autologni, a trajni filer jeste sopstvena mast, koja se uzima sa mesta gde je ima u višku (stomak i butine najčešće) i posebnom tehnikom ubacuje u predeo lica. Međutim efekat ovog filera nije moguće predvideti, jer ovde se radi o “ transplantaciji masnog tkiva“ i nije moguće predvideti koliko će masti „preživeti“ na drugom mestu. Zato je neophodno ponavljati ovu proceduru i po nekoliko puta do postizanja krajnjeg efekta, koji je trajan.

Za manje od 30 minuta možete imati vidljiv rezultat.
Filerom možete jednostavno popuniti boru ili brazdu na licu, konturirati jagodice ili nos, povećati volumen usana, ili pak dati mladalačku svežinu i izgled vašim šakama.

Neželjene reakcije su retke, prolazne ili blage, najčešće u smislu crvenila, otoka i modrica. Nekada se mogu javiti grudvice ispod kože koje su kada govorimo o hijaluronskim filerima prolazne.