Dipitrenova kontraktura

Oboljenje se karakteriše zgrčenim prstima šake. Usled zadebljanja površne ovojnice dlanske strane šake ovim procesom bivaju zahvaćene i tetive mišića pregibača prstiju, jednog ili više te je nemoguće potpuno opružanje prstiju što dovodi do smetnji u svakodnevnom funkcionisanju.

Za dijagnozu je dovoljan samo pregled, kada konstatujemo da je dlan nemoguće postaviti na ravnu površinu potpuno opruženih prstiju („table test“).

Operacija se izvodi u lokoregionalnoj blok anesteziji, rezom na koži dlanske strane ukoni se zadebljala ovojnica i oslobode tetive. Sama operacija zavisno od obima zahvaćenosti prstiju može trajati od 1-3h.

Postoperativno ukoliko ima konaca na šaci oni se uklanjaju 10-15 dana, ukoliko se rane ostavljaju otvorene bez stavljanja konaca potrebno je češće previjanje, u oba slučaja neophodan je adekvatan fizikalni tretman i rehabilitacija postoperativno , kako bi rezultati bili adekvatni.

Sindrom karpalnog tunela

Stanje koje karakteriše bol i utrnulost u prva tri prsta šake, usled pritiska na nerv medijanus koji je zadužen za inervaciju istih. Problem je u predelu ručnog zgloba usled zadebljanja fibrozne strukture koja pritiska nerv u koštanom kanalu kroz koji nerv prolazi.

Operativni tretman treba sprovesti nakon neurološkog pregleda a na osnovu EMNG-a, Operacija podrazumeva presecanje ove opne u lokalnoj anesteziji i na taj način oslobadjanja nerva od daljeg pritiska. Sama operacija traje do 30 minuta.

Postoperativno se konci uklanjaju za 10-15 dana, bez posebnih postoperativnih režima.

De Quervein-ov sindrom (Tenosinovitis)

Stanje koje se karakteriše bolom u korenu palca pri određenim pokretima. Uzrok leži u upali ovojnica tetiva palca usled suženog kanala kroz koji ove tetive prolaze. Češće se javlja kod žena između 30 i 50 godine života.

Lako se dijagnostikuje klničkim testovima pri određenom pokretu savijanja ručnog zgloba, skupljenog palca, u pravcu malog prsta.

U početnoj fazi moguće je nehirurško lečenje, međutim ukoliko je stanje trajno bez poboljšanja na ovu terapiju, hirurška intervencija se izvodi u lokalnoj anesteziji, presecanjem ovojnica nad tetivama.

Nakon operacije potrebno je mirovanje do 14 dana, kada se uklanjaju i konci.

Škljocavi prst (Trigger finger)

Stanje koje se karakteriše nemogućnošću opružanja prsta nakon pokreta hvatanja i savijanja prstiju. Problem je u zadebljanju ovojnice tetiva pregibača prstiju, koji može nastati usled reumatskih oboljenja ili ponavljanih pokreta hvatanja. Može se javiti na bilo kom prstu i palcu, čak i na više prstiju ili obe šake istovremeno. U korenu prsta moguće je napipati čvoriće. I ovo stanje se javlja češće kod žena.

U početku se može tretirati nehirurški, a ukoliko je neophodna hirurška intervencija, obavlja se u lokalnoj anesteziji i sastoji se u presecanju zadebljale ovojnice tetive.