Vaskularna hirurgija

Proširene vene donjih ekstremiteta su jedan od najčešćih zdravstvenih problema sa kojima se sreću ljudi u zapadnoj civilizaciji. Smatra se da od venskih bolesti u različitim stadijumima boluje oko 50% populacije u Evropi i Severnoj Americi. Problemi sa venama obuhvataju širok spektar ispoljavanja od početnih stadijuma u koje spadaju telangiektazije, retikularne vene u narodu poznate kao prošireni kapilari, do ozbiljnijih stadijuma kad se javljaju pravi varikoziteti, otoci nogu i kožne promene na potkolenicama.

Sklerozacija vena je bezbedna i efikasna metoda za lečenje početnih stadijuma venske bolesti u koje spadaju telangiektazije i retikularne vene. Izvodi se u ambulantnim uslovima, bezbolna je metoda i pacijenti vrlo brzo napuštaju ordinaciju. Nakon same intervencije nosi se elastični zavoj ili odgovarajuće elastične čarape i pacijenti se odmah vraćaju redovnim aktivnostima. Zavisno od zatupljenosti proširenih kapilara često je potrebno ponoviti proceduru 2-3 puta da bi rezultat bio zadovoljavajući.

Laserska operacija vena (EVLA) najsevremeniji tretman proširenih vena. Ova operacija obavlja se u lokalnoj anesteziji, kada se lasersko vlakno uvodi u proširenu venu, i dovodi do skupljanja iste i prestanka cirkulacije kroz ovaj prošireni krvni sud. Nakon operacije pacijentu je preporučeno kretanje uz nošenje preporučenih kompresivnih čarapa, najčešće do 2 nedelje. A svojim svakodnevnim aktivnostim pacijenti se mogu vratiti u danima neposredno nakon operacije. Ponosni smo vlasnici, po prvi put u Srbiji laserske platforme Vasculafe, Alma Lasers, Israel.

Dijagnostiku i lečenje bolesti proširenih vena u našoj ordinaciji obavlja specijalista vaskularne hirurgije , lekar koji se bavi isključivo problemima sa krvnim sudovima.